КМДА

КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

КОМУНАЛЬНА БЮДЖЕТНА УСТАНОВА
"КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ УЧАСНИКАМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ"

QR
Герой Киянин

ВІЧНА СЛАВА ТА ПАМ’ЯТЬ
КИЯНАМ-ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ

Фетісов Микола Валентинович

Фетісов Микола Валентинович

дата народження

22.05.1994

дата смерті

20.05.2022

місце народження

м.Київ

місце загибелі

Луганська область, смт Білогорівка

позивний

звання

Солдат

посада

Топогеодезист, пілот БпЛА

підрозділ

24 ОМБр ім. Короля Данила, взвод БпАК

Орден За мужність ІІІст

Микола народився в м. Києві в 1994 році, де і прожив все життя. Закінчив Європейський університет в 2016 році та отримав диплом бакалавра за спеціальністю “правознавство”. Ще навчаючись в університеті Микола заснував  туристичну компанію “Хочу в Похід”, яка з розвитком отримала нову назву- “Like to hike”. Все професійне життя Микола присвятив улюбленій справі – знайомству людей з пішими походами, скелями, горами, трекінгом та подорожами. Хто хоча б раз побував з  ним в походах залишався з  “Like to hike” назавжди. На протязі 10 років Микола провів тури для 26 783 туристів в більш ніж 10 країнах світу, навіть покорив гору Казбек. Доречі, 60 людей в цих походах зустріли свою долю та одружилися.Він закохував людей в гори. По життю був мрійником та романтиком.  Микола з російськомовної сім’ї, але з 24 лютого 2022 року та до останнього подиху  розмовляв виключно українською мовою. З початку повномасштабного вторгнення займався волонтерською діяльністю. В  березні 2022 року добровільно пішов до військкомату, та 10 березня прийняв присягу на вірність народу України, як солдат ЗСУ.

Після присяги, а своїй сторінці Instagram Микола написав:  “Я зробив це добровільно, розуміючи своє призначення і обов’язок. Я пишаюсь українцями, ще ніколи не бачив такої згуртованості, допомоги один-одному.  Не давайте сумнівам збити вас зі шляху! Перемога близько, долучайся до роботи і побачиш, як швидко, ми звільнимо нашу землю від темних сил. Слава Україні”.

Захищати Батьківщину, свою родину і друзів Коля пішов добровольцем попри те, що не мав військового досвіду, чи навчання. Опинився на перших лініях фронту вже на 4й день після присяги та виконував свій обов’язок сумлінно. Загинув поблизу населеного пункту Білогорівка, виконуючи бойове завдання з авіарозвідки, через множинні осколкові поранення, завдані авіа ударом противника по точці спостереження. Микола корегував артилерію, результатом його останнього виконаного завдання було знищення тактичної групи противника в чисельності до 30 одиниць. В останні  хвилини свого життя, посміхаючись він сказав: “Тепер оркам буде жарко”!

Похований на Байковому кладовищі.

Друзі Миколи започаткували флеш-моб #посадидеревоначестьгероя Fetisov Nikolay. 25 травня 2022 на Тенерифе на честь Колі було висаджено 9 сосон, на Поділлі поет Олег Крушельницькій з онукою посадив персики в пам’ять про Колю, в Ірландії в містечку Galwey були посаджені королівські дуби за ініціативою моєї подруги на честь мого сина і всіх героїв, які віддали життя за Україну. 22.05.23 мною, за сприяння КМДА ,було посаджене на схилі біля нашого будинку улюблене дерево сина, ліванський кедр.

Нагороди:

  • Орден “За мужність” ІІІ ступеня, Указом Президента України від 9 січня 2023 року №8

 

 

НЕЗЛАМНІ ДУХОМ, БЕЗСМЕРТНІ ДУШЕЮ!

Candle