КМДА

КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

КОМУНАЛЬНА БЮДЖЕТНА УСТАНОВА
"КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ УЧАСНИКАМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ"

QR
Герой Киянин

ВІЧНА СЛАВА ТА ПАМ’ЯТЬ
КИЯНАМ-ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ

Петраш Євген Вячеславович

Петраш Євген Вячеславович

дата народження

20.03.1994

дата смерті

03.03.2022

місце народження

м. Суми

місце загибелі

с. Ворзель

позивний

"Юджин"

звання

Старший солдат

посада

Кулеметник

підрозділ

ССО АЗОВ

Петраш Євген Вячеславович народився 20.03.1994 в м.Суми, переїхав до Києва в 10 років, навчався і закінчив 11 класів в школі №63 в 2011 році, в цьому ж році вступив до декількох вузів, але вибрав КПІ юридичний факультет, літні канікули між сесіями завжди працевлаштовувався, щоб мати свої власні кишенькові кошти, навчання закінчив заочно, так як у травні 2015 пішов добровольцем на війну, повідомивши батьків листом, який залишив на порозі квартири, в якому написав наступне: “Дякую вам за моє виховання і те що виховали справжнім Українцем і що свідомо прийняв рішення іти на війну, бо наразі вважаю що буду більш корисним на фронті ніж за партою університету”. Пройшовши курси рекрута був зарахований до складу батальйону Азов, в складі полку спеціального призначення “Азов” в/ч 3057 (Національна гвардія України) приймав участь у бойових діях на маріупольському напрямку. Повернувся зі сходу літом 2018 року, має нагороди за оборону Маріуполя та відзнаки учасника АТО, медаль Добровольця і медаль Захисника Вітчизни.
До війни ще в КПІ створили з друзями музичний гурт, який з новим диханням відродився з поверненням Жені з АТО в 2019р. Женя дуже любив грати на електро гітарі та обожнював кататись в зимку на дошці по червоних та чорних трасах Буковелю.
По життю Женя дуже активний, у нього був розписаний день по годинах і навіть у вихідні дні.
Головна ціль в житті – допомагати тим хто потребує допомоги!
Завжди жартував: що життя не справедливе і потрібно боротись!!!
22.01.2015 створив благодійну організацію БФ “Україна Переможе”, щоб допомагати побратимам, які були поранені чи потребували матеріальної допомоги, а також допомагав батькам побратимів які загинули в АТО.
До війни з шкільним товаришем створив інтернет-магазин, а після повернення в 2018 змінив його профіль на військовий та назву на  “inStruggle” і посилено займався його просуванням, заключивши десятки контрактів з виробниками продукції військового напрямку та військової медицини.
Після АТО пройшовши декілька етапів співбесіди розпочав трудову діяльність в ІТ компанії ЕVO в якій і працював до 24.02.22.
Вільно володів і писав англійською мовою, але продовжував навчання щоб довести свій рівень до досконалості.
Добра і порядна людина, люблячий син, дуже обожнював свою кохану дружину Наталі з якою познайомився до того як поїхав на схід в 2015 році, завжди говорив що йому дуже пощастило з коханою. Женя і Наташа спланували поїздку в Португалію (Лісабон) на день народження Жені (20.03.), квитки придбали на 13.03.2022р., але війна внесла свої корективи і 24.02.2022 Женя виконав наказ і як військовозобов’язаний оперативного резерву №1, прибув в розташування полку Азов київської територіальної оборони (в подальшому ССО Азов в/ч 4790), для захисту своєї сім’ї, своїх друзів і свого міста від загарбників.
03.03.2022 Женя загинув, він в складі своєї розвід групи мав виявити передній край ворога в районі перехрестя Бучі-Ворзель-Немішаєво та закріпитись на позиції, щоб забезпечити підхід основних сил оборони, але ворог вже проривався до Бучі і хлопці прийняли рішення вступити в бій,  щоб затримати ворога. Під час бою, який тривав більше 12 годин, групу почали брати в оточення, в цьому бою були поранені і вбиті, Євген витягував під шквальним вогнем поранених побратимів, яких вдалось після першого бою евакуювати в тил, через деякий час бій продовжився з більшою інтенсивністю, ворог застосував танки і бмп, Юджин зазнав тяжкого поранення, під ноги прилетіла міна, але він залишився на позиції, тримав бій і прикриваючи вихід з оточення своїх побратимів, в нерівному бою з орками Женя загинув виконавши свій обов’язок до кінця. Вчинок Героя України!

Нагороди:

  • Почесна відзнака «За оборону Маріуполя»;
  • Відзнака «Ветеран Війни – Учасник Бойових Дій»;
  • Медаль«Доброволець»;
  • Почесна відзнака «Учасник АТО»;
  • Медаль «Захисник Вітчизни»;
  • Відзнака «За заслуги перед містом Буча» (посмертно);
  • Відзнака«За сприяння обороні Києва» (посмертно).

НЕЗЛАМНІ ДУХОМ, БЕЗСМЕРТНІ ДУШЕЮ!

Candle