КМДА

КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

КОМУНАЛЬНА БЮДЖЕТНА УСТАНОВА
"КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ УЧАСНИКАМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ"

QR
Герой Киянин

ВІЧНА СЛАВА ТА ПАМ’ЯТЬ
КИЯНАМ-ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ

Могилко Костянтин Вікторович

Могилко Костянтин Вікторович

дата народження

27.05.1978

дата смерті

06.06.2014

місце народження

м. Вінниця

місце загибелі

с. Пришиб, Слов'янський район, Донецька обл.

позивний

звання

Полковник

посада

Командир ескадрильї «Блакитна стежа» 15-ї окремої бригади транспортної авіації (авіабаза Бориспіль)

підрозділ

15-ї окрема бригада транспортної авіації (авіабаза Бориспіль)

Орден Золота Зірка

Льотчик першого класу. Закінчив кафедру Бойового застосування та управління діями підрозділів авіації Харківського інституту льотчиків Військово-повітряних Сил України. З 2011 — командир транспортної авіаційної ескадрильї «Блакитна стежа» 15-ї окремої бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, в/ч А2215. В рамках програми міжнародного співробітництва «Відкрите небо» побував в багатьох країнах Європи, здійснював обльоти повітряного простору, збирав фотоматеріали для моніторингу за дотриманням діючих договорів у галузі контролю над озброєннями. З весни 2014 року полковник Могилко брав участь в антитерористичній операції на сході України. Його літак двічі ставав мішенню терористів, але кожного разу вдало повертався на базу. 6 червня 2014 року, коли у літак влучила російська ракета, наказав екіпажу покинути літак, і сам до останнього відводив палаючу машину від житлових кварталів Слов’янська. Згорів живцем у своєму літаку. Ціною власного життя, він скерував літак за межі міста й запобіг жертвам серед мирного населення. Залишилась батьки Віктор Петрович і Любов Петрівна, дружина Віта та двоє дітей, — 10-річна Вероніка і 2-річний Арсеній.

Додатково:

2 вересня 2014 року під час чергової сесії Бориспільської міської ради було прийнято рішення про присвоєння спеціалізованій школі № 5 міста Бориспіль ім’я Костянтина Могилка.

26 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко видав Указ, яким з метою увічнення пам’яті Героя України підполковника Могилка Костянтина Вікторовича, ураховуючи його особливі заслуги перед Батьківщиною, мужність та героїзм, незламність духу в боротьбі за незалежну Українську державу та зважаючи на високий професіоналізм, зразкове виконання поставлених завдань особовим складом 15 бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України постановив присвоїти літаку Ан-30Б (бортовий номер 86) 15-ї БрТрА ПС ЗС України ім’я Костянтина Могилка.

29 квітня 2016 року Вінницька міська рада прийняла рішення найменувати площу на проспекті Космонавтів іменем Костянтина Могилка.

5 червня 2016 року у Пришибі відбулось відкриття меморіалу загиблим над Слов’янськом льотчикам «Скорботний янгол».

  • Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (20 червня 2014) — за виняткову мужність і героїзм, незламність духу у боротьбі за незалежну Українську державу, вірність військовій присязі (посмертно);
  • Медаль «За військову службу Україні» (6 грудня 2012) — за значний особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, зразкове виконання військового обов’язку, високий професіоналізм та з нагоди Дня Збройних Сил України
  • Медаль «Захиснику Вітчизни»;
  • Відзнаки Міністерства оборони України — медалі «15 років Збройним Силам України», «За сумлінну службу» III ст.

НЕЗЛАМНІ ДУХОМ, БЕЗСМЕРТНІ ДУШЕЮ!

Candle