КМДА

КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

КОМУНАЛЬНА БЮДЖЕТНА УСТАНОВА
"КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ УЧАСНИКАМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ"

QR
Герой Киянин

ВІЧНА СЛАВА ТА ПАМ’ЯТЬ
КИЯНАМ-ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ

Зеленський Євгеній Олександрович

Зеленський Євгеній Олександрович

дата народження

01.01.1991

дата смерті

24.06.2014

місце народження

місто Потсдам, Німеччина

місце загибелі

м. Київ

позивний

"Зеля"

звання

Старший лейтенант

посада

командир розвідувальної групи спеціального призначення

підрозділ

8 окремий полк спеціального призначення

Орден Золота Зірка

Народився в німецькому місті Потсдам у сім’ї військовослужбовця. Після закінчення школи, влітку 2008 року вступив до Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Навчаючись у військовому виші, завдяки своїм організаторським здібностям, був призначений на посаду командира навчальної групи. Закінчивши Академію за спеціальністю “Управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення” у 2012 році обійняв посаду командира розвідувальної групи спеціального призначення дислокованого на Хмельниччині 8 окремого полку спеціального призначення. 3 весни 2014 року відряджений до району проведення антитерористичної операції на сході України, де брав активну участь у боях за безпеку і цілісність України.

Влітку 2014 року приймав участь в антитерористичній операції на сході України. 17 червня 2014 року поблизу міста Щастя Луганської області розвідувальній групі спеціального призначення старшого лейтенанта Зеленського було поставлено бойове завдання визволити з полону іншу групу з батальйону “Айдар”. Потрапивши у засідку, під шаленим вогнем сепаратистів, старший лейтенант Зеленський до останнього прикривав бійців, чим надав їм можливість перегрупуватися. Під час відходу в бронетранспортер БТР-80, на броні якого знаходився Євгеній, влучила граната з реактивного протитанкового гранатомету. Група відбила напад, але командир, прийнявши на себе цей постріл та не давши підбити БТР, отримав важкі поранення і був госпіталізований у реанімаційне відділення Центрального військового клінічного госпіталю у місті Києві, де не приходячи до свідомості помер 24 червня 2014 року.

Додатково:

Відкрито меморіальні дошки:

на будівлі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва;

на будівлі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 міста Бровари Київської області;

на будинку у Голосіївському районі міста Києва, де проживав разом з батьками.

Іменем Євгенія Зеленського названо вулицю в місті Бровари Київської області.

Герой України старший лейтенант Євгеній Зеленський зарахований навічно до списків особового складу 8 окремого полку спеціального призначення та Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

НЕЗЛАМНІ ДУХОМ, БЕЗСМЕРТНІ ДУШЕЮ!

Candle